Hvad er hypnose?

For mange forbindes hypnose med noget hokus pokus. Det kan virke meget skørt, at tænke på, at man bliver hypnotiseret og kommer ind i en bevidsthed, som man ikke har kontakt til i sin dagligdag. Derfor bliver hypnose måske af nogle forbundet med nogle ”skøre” mennesker, som selv tror de har overnaturlige kræfter. For andre kan hypnose dog have en gavnlig effekt. Hypnose kan nemlig bruges som behandlingsform i mange tilfælde. For eksempel i tilfælde, hvor lægen måske har givet op eller ikke mener, han eller hun kan hjælpe.

 

Hypnose bliver kategoriseret som en alternativ behandlingsform. Dette betyder flere ting. For det første betyder det, at statens ikke officielt anerkender hypnose som en behandlingsmetode, er har en målbar og dermed heller ikke registreret effekt. Man kan sige, at staten og regeringen officielt set betragter hypnose som hokus pokus. Men dermed ikke sagt, at det gælder alle politikere. Selvom regeringen ikke officielt anerkender hypnose, så kan der sagtens være enkelte politikere, som går ind for det. Der er sikkert også mange politikere, som selv har afprøvet hypnose som behandlingsform. Men fordi det er kategoriseret som en alternativ behandlingsform, så betyder det også, at man ikke får tilskud til behandlingen fra staten. Man skal altså betale af egen lomme, hvis man vil afprøve hypnose.

Hvordan kan man komme til at arbejde med hypnose?

Som nævnt ovenfor, så er hypnose ikke anerkendt som en ”gyldig” behandlingsform af regeringen. Dette betyder også, at man ikke kan tage en officielt og statsstøttet uddannelse i hypnose. Man kan altså ikke søge ind på en officielt uddannelse i hypnose, som er finansieret af staten. Ligeledes kan man heller ikke modtage SU, mens man uddanner sig. Man skal altså være indstillet på, at man selv skal betale sin uddannelse, ligesom man skal være indstillet på, at man skal kunne forsørge sig selv samtidig. Der findes adskillige private behandlere, som har specialiseret sig i at uddanne flere i hypnose. Mange af disse tager hensyn til, at folk skal have en indtægt, så derfor kan uddannelsen ofte tages som enten et kursus om aftenen eller som et kursus der strækker sig over flere weekender. Det kan være en spændende uddannelse, og samtidig en god mulighed for at netværke med andre, som også interesserer sig for de alternative tilgange til behandling.

 

Hvornår kan hypnose hjælpe?

Hypnose kan som sagt være en hjælp, hvis man kæmper med udfordringer, som ikke nødvendigvis kan behandles med medicin eller andre muligheder, som bliver præsenteret hos den praktiserende læge. Ofte handler det om psykiske udfordringer, da disse sjældent kan løses med indtagelse af medicin. Et eksempel på dette kunne være angst for hunde. Der er højst sandsynligt ikke meget, som en læge kan byde ind med i sådant et tilfælde. Her kan det i stedet være gavnligt, at blive guidet ind i sin egen underbevidsthed og undersøge, hvor den angst for hunde egentlig kommer fra. Det kan være, at man arbejder sig tilbage i tiden. Måske kommer man tilbage til en oplevelse fra barndommen, som ens bevidsthed ellers havde fortrængt. Måske bliver man mindet om en ubehagelig oplevelse med en hund, som man har haft som barn, og som har gjort, at man lige siden har været bange for hunde. Når man først er blevet mindet om oplevelsen og årsagen til sin angst, så bliver det pludselig muligt at bearbejde oplevelsen og vinde sig af med angsten. Dette var dog blot et eksempel ud af mange på, hvordan hypnose kan anvendes til behandling. Et mere kropsnært eksempel kunne være rygestop. Her skal man arebjde med både en fysisk og psykisk afhængighed. Rygestop er en meget typisk årsag til, at folk opsøger en hypnotisør.